3gpking

A hazai horvát nevelési és oktatási program az állami oktatási hálózat szerves részeként valósul meg. A 2009/2010-es tanévben 9 óvoda működött anyanyelvű, 18 kétnyelvű és 1 kiegészítő horvát program szerint, 28 általános iskolában van heti 4-5 órában horvát nyelvoktatás, az egész országban mindössze 5 intézményben folyik két tannyelvű horvát általános iskolai oktatás: Budapesten, Felsőszentmártonban, Hercegszántón, Pécsett és Szentpéterfán.

Magyarországon két gimnáziumban – Budapesten (Budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon) és Pécsett (Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon) – van középfokú horvát nyelvű oktatás. Mindkét intézmény oktatási központ szerepét tölti be, óvoda, általános- és középiskola, valamint diákotthon tartozik az intézményhez.

Felsőfokú horvát oktatásról csupán a pedagógusképzés egy részében beszélhetünk. Több felsőoktatási intézmény is képez horvát nyelv és irodalom szakos tanárokat illetve bölcsészeket, egyetlen intézmény (Baja, Eötvös József Főiskola Nemzetiségi és Idegen Nyelvi Tanszék) foglalkozik óvodapedagógus és tanítóképzéssel. Horvát nyelv és irodalom szakos képzés folyik Budapesten az ELTE Bölcsészettudományi Kar Szláv Filológia Tanszékén, Pécsett a PTE Bölcsészettudományi Kar Horvát Tanszékén, a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában. Sajnos nincs olyan felsőoktatási intézmény Magyarországon, ahol horvát nyelven lehet történész, fizikatanár, matematikatanár, biológus stb. diplomát szerezni. Ezt a hiányt némileg csökkenti, hogy államközi megállapodás alapján lehetőség van állami ösztöndíjjal az anyaország egyes egyetemein tovább tanulni.

Kapcsolat

Országos Horvát Önkormányzat
1089 Budapest, Bíró Lajos utca 24.
telefon:
+36 1 610 6793
önkormányzat e-mail címe:
önkormányzat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
önkormányzat elnöke: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
hivatal e-mail címe:
hivatal: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát./ Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kiemelt partnereink

HRVATSKI GLASNIK

MHTI

 RADIO CROATICA

 HMI

SHM

ÁSK

 

A LAP TETEJÉRE