3gpking

Stipan Blažetin a magyarországi horvát irodalom egyik meghatározó alakja. Mint Blažetin munkásságának jó ismerője szabadon kijelenthetem, ha Horvátországban alkotott volna és ott osztozott volna kortársai sorsán, ma bizonyára elismert horvát költőként beszélhetnénk róla. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az anyaországi irodalomtól elszigetelve élt és alkotott, nélkülözve a horvát nyelv elsajátításához szükséges körülményeket, a kisebbségi identitás törékeny páncélját ostromló különböző politikai és ideológiai ellentétek, félelmek között.

Éppen ezért ez a válogatás nem csak e Horvátország határain kívül élő szerző munkásságát mutatja be egy igen értékes szemszögből, hanem a szerző egyfajta „visszatérését“ jelenti a horvát irodalom egészébe. Ez a válogatás csak egy kísérlet lehet arra, hogy felhívja a figyelmet e kiemelkedő irodalmárra és odaadó kisebbségi aktivistára. Mint ahogy Stipan Blažetin egész élete, ez a válogatás is egy átfogóbb és komolyabb hozzáállást kíván.

Đuro Vidmarović

Stipan Blažetin (magyarul Blazsetin István, Hercegszántó 1941. - Pécs 2001.) irodalmár, pedagógus, tankönyvíró 1959-ben Tótszerdahelyen helyezkedett el, tanárként majd a helyi általános iskola igazgatója lett.
Első verseit a Narodne novine és Narodni kalendar c. periodikus kiadványokban jelentette meg. Több önálló és más szerzőkkel közösen kiadott kötete is megjelent: Srce na dlanu (Budapest, 1981.), Suncu u oči (Pécs, 1999.); gyermekversek: Sunčana polja (társszerzők: M. Dekić és Lj. Galić, Budapest, 1980.), Tralala, tralala, propjevala svirala... (Budapest, 1991.); ifjúsági regény: Bodoljaši (Budapest, 1986.); drámakötet: Korenje (Pécs, 1998.); Josip Cvenić elbeszéléseinek fordítása magyarra: Word Pefect mesék (Pécs, 2000.). 1989-től tagja a zágrábi Horvát Írók Társaságának.

Oldalszám: 146
Kötés: kemény kötés
Kiadás éve: 2011.
Kiadó: KLD "REŠETARI" - Rešetari/ARCA d.o.o. - Nova Gradiška/Magyarországi Horvátok Tudományos Intézete
ISBN: 978-963-88818-5-4
Ár: 2500 HUF

Kapcsolat

Országos Horvát Önkormányzat
1089 Budapest, Bíró Lajos utca 24.
telefon:
+36 1 610 6793
önkormányzat e-mail címe:
önkormányzat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
önkormányzat elnöke: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
hivatal e-mail címe:
hivatal: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát./ Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kiemelt partnereink

HRVATSKI GLASNIK

MHTI

 RADIO CROATICA

 HMI

SHM

A LAP TETEJÉRE